Molimo sve goste da se registruju!
Registracija vam nece oduzeti vise od 2 min.




Dobrodosli na Community Kucnih Ljubimaca! Uzivajte!
Registrujte se da bi videli citavu strukturu Board-a!




Pravila Foruma mozete da procitate OVDE!


  Cincíle (lat. Chinchilla)

  Delite
  avatar
  Bata
  Administrators™
  Administrators™

  Broj poruka : 46
  Datum upisa : 10.01.2011

  Cincíle (lat. Chinchilla)

  Počalji  Bata taj Pet Mar 11, 2011 8:32 pm

  Cincile

  Cincíle (lat. Chinchilla) su maleni glodavci, koji se najviše uzgajaju zbog krzna. Poznati su i kao kucni ljubimci. Žive u suhim i gorskim predjelima Južne Amerike u vecim skupinama. Dane provodi u skrovištu, a nocu se hrane, najviše biljem. Premda su oprezne, u divljini plijen su mnogih životinja.

  Porijeklo imena
  Dobili su ime po indijanskom narodu Chincha, koji je od 1000. pa do pada pod državu Inka (1476.) živio u obalnom podrucju južnog Perua i možda Cilea. Uzgajali su cincile i držali ih za kucne ljubimce, njihovo su meso jeli, a od kvalitetnog krzna radili su sebi odjecu. Krzno cincile kasnije su od njih preuzeli Inke pa ga je uskoro mogao nositi samo Inka i osobe kraljevske krvi.

  Izgled
  Cincila je maleni glodavac kratkog tijela, velike glave na kojoj su dva duga obla uha. Ima razmjerno velike oci i duge, svijetle, rijetke brkove te dug dlakav rep. Tijelo pokriva oko 2 cm debela meka crnobijela dlaka. Krzno je srebrne boje. Tijelo je dugo oko 30 cm, od toga oko 13 cm otpada na rep. Težina je od 400 do 600 g. Prosjecna doživljena starost je 15 godina, a neke jedinke žive i preko 20 godina.
  Postoje dvije vrste iz roda Cincila: Chinchilla brevicaudata i Chinchilla lanigera. Prva vrsta ima kraci rep, širi vrat i ramena te kraca uha. U prirodi, obje su vrste vrlo ugrožene.


  Kucni ljubimac
  Poznata je i kao kucni ljubimac. Cincila je nocna životinja, hrani se nocu i tada je najživahnija, ponekad i vrlo glasna. Buduci, da je gipka i hitra treba puno prostora. Može skociti do 180 cm visine. Smeta joj propuh i prejaka izravna sunceva svjetlost. Nastambu ili krletku treba redovito cistiti i mijenjati stelju (pokrov). Preporuca se poseban prostor za obavljanje nužde, jer jako voli cistocu. Osnovna hrana su sijeno i posebni briketi. Svakodnevno je potreban pijesak, u kojem ce se valjati, što je zaštita za kožu i dlaku, inace se lako pojave gljivicna kožna oboljenja. Osjetljive su na hranu, koja sadrži šecer, jer lako dobiju šecernu bolest i prerano ugibaju. Cincile traže nježno postupanje i postepeno se privikavaju na vlasnika.


  Krzno
  Medunarodna trgovina krznom cincile potjece iz 16. stoljeca. Krzno je popularno zbog izrazite mekoce. Za jedan dugi kaput, potrebno je krzno od oko 150 cincila. Cincile u prirodi na rubu su istrebljenja, zbog krivolova. Lov na cincile je zabranjen. Za krzno, uglavnom se koriste cincile iz uzgoja.

   Sada je Pon Jan 21, 2019 7:33 am