Molimo sve goste da se registruju!
Registracija vam nece oduzeti vise od 2 min.
Dobrodosli na Community Kucnih Ljubimaca! Uzivajte!
Registrujte se da bi videli citavu strukturu Board-a!
Pravila Foruma mozete da procitate OVDE!


  Egzote macka

  Delite
  avatar
  Bata
  Administrators™
  Administrators™

  Broj poruka : 46
  Datum upisa : 10.01.2011

  Egzote macka

  Počalji  Bata taj Pet Mar 11, 2011 6:23 pm

  Egzote macka

  Ova pasmina nastala je tijekom mnogih godina eksperimentiranja. Dobivena je ciljanim križanjem da bi se zadovoljila želja uzgajatelja za mackom koja je po svemu identicna perzijskoj macki osim u dužini dlake. U pocetku su se perzijke križale s burmankom i americkom kratkodlakom mackom da bi kasnije bilo dovoljno križanje samo s americkom kratkodlakom. Oko 1960. godine priznata je kao egzoticna kratkodlaka macka i od tada se redovito pojavljuje na izložbama.
  Gradom egzoticna macka nalikuje perzijki. Tijelo joj je srednje velicine, prema krupnijem, nabitom. Ima širok stav, kratke noge i krupne, okrugle šape. Glava mora biti okrugla i masivna, na debelom i kratkom vratu. Nos je kratak i širok s naglašenim ceonim prijelazom. Brada je naglašena a obrazi puni. Uši su kratke, što niže zasadene i zaobljene na vrhu. Oci moraju biti okrugle, krupne i razmaknute. Rep je ravan, kratak i macka ga nisko nosi.
  Krzno kod egzoti mora biti srednje kratko, meko i gusto no nesmije biti priljubljeno uz kožu. Sve varijante boja krzna i ociju koje su dozvoljene kod perzijskih macaka, dozvoljene su i kod egzote.
  Kad govorimo o naravi egzote macaka, rekli bi da mogu imati kratke ispade razigranosti, medutim su vrlo rijetko destruktivne, najcešce ostaju mirne, kao tihi promatraci.
  No, tu je i zahtjevna strana držanja ovakvih ljubimaca. Svakodnevna njega krzna cešljanjem je neophodna za održavanje dlake, a povremena ce kupanja pomoci da dlaka ostane sjajna i suha.
  Sve u svemu, mogli bi reci da su egzote macke u potpunosti kucne životinje mirne cudi, poput perzijke

   Sada je Pon Jan 21, 2019 6:11 am