Molimo sve goste da se registruju!
Registracija vam nece oduzeti vise od 2 min.
Dobrodosli na Community Kucnih Ljubimaca! Uzivajte!
Registrujte se da bi videli citavu strukturu Board-a!
Pravila Foruma mozete da procitate OVDE!


  Dogo argentino

  Delite
  avatar
  Bata
  Administrators™
  Administrators™

  Broj poruka : 46
  Datum upisa : 10.01.2011

  Dogo argentino

  Počalji  Bata taj Pon Feb 14, 2011 4:47 am

  Istorijat

  Profesor doktor Antonio Nores Martinez, koji se bavio selekcijom pasmina smatra se tvorcem argentinskog psa. Uz pomoć svoga brata radio uspeo je da stvori pasminu koja je snažna i otporna a može da se koristi i u lovu. Veliki broj pasmina je korišćen za stvaranje argentinskog psa. Nije poznato koje su tačno rase upotrebljene za njegov nastanak ali se pretpostavlja da su korišćeni pointer (zbog načina lova), engleski buldog, bulterijer, bokser, herlekin, bordoška doga, španska doga, irski vučji hrt i pirinejski mastif. Važan doprinos u nastanku ove pasmine dala je i jedna lokalna rasa koja je izumrla – kordobski borac. Nakon svakog ukrštanja sa određenom rasom, pas koji je nastao ukrštanjem, ponovo je paren sa kordobskim borcem. Tako je u genetskom sklopu argentinski pas nasledio 60% osobina od kordobskog borca.


  Opšti izgled

  * Lobanja:

  je masivna, konveksna, u smeru napred ka nazad i bočno, kao i posmatrana odozgo, na osnovu mišića za žvakanje i mišića potiljka. Nosnik je iste dužine kao i lobanjski deo, što znači da je zamišljena linija koja spaja unutrašnje očne uglove jednako udaljena od potiljne kvrge i vrha nosne pečurke.

  * Oči:

  su tamne boje lešnika, ivice kapka su crne ili svetle, rastojanje očiju mora da bude veliko, pogled živahan i inteligentan, ali u isto vreme tvrd i čvrst.

  * Usta:

  su dobro prilagođena, bez prognacije, jako sa dobro usađenim i velikim zubima.

  * Nos:

  je crno pigmentast, na kraju lako podignut, nozdrve su dobro otvorene.

  * Uši:

  su dobro postavljene, polu podignute, trouglastog oblika.

  * Potiljna kost:

  ne sme da štrči napolje, već ga jaki mišići potiljka moraju potpuno prekriti.

  * Vrat:

  je jak, zaobljen, dobro oblikovan, sa debelom kožom grla, fatalna kao kod mastifa, bordoške doge i buldoga, opuštena, ne zategnuta kao kod bulterijera.

  * Grudi:

  su široke, duboke, sa mnogo mesta za masivna pluća. Od napred gledano dubina grudi mora biti do laktova. Ramena su visoka, vrlo jaka, sa jasno mišićavim reljefom. Grudni koš je širok, bočno gledano štrči kod donje ivice iznad laktova. Gornja linija je viša kod ramena i blago se spušta ka slabinama i šapama.

  * Prednje noge:

  su ravne, potpuno paralelne, sa kratkim prstima koji leže jedan pored drugog. Slabinski deo je prekriven muskulaturom. Zadnje noge su jake, natkolenica sa jakim mišićima, sa kratkom potkolenicom i dobro zatvorenim šapama, bez odstojećih prstiju. Rep je dugačak i jak, ali ne ide iznad skočnog zgloba. Normalno nošen, u afektu je i stalno se bočno pomera.

  * Težina i visina:

  - za ženke - težina je 35 - 45 kg, a visina 55 - 62 cm,

  - za mužijake - težina je 45 - 60 kg, a visina 62 - 68 cm.

  * Dlaka:

  je kratka i gusta, a ne sme imati nikakvu mrlju.


  Diskfalifikacione mane

  Svetlo plave oči ili oči drugih boja, nemost, fleke na dlaci, beo ili jako flekav nos, predgriz ili podgriz, viseće usne (u velikoj meri), hrtovska glava, duge nekupirane uši, visina ispod 40 cm i svaka fizička disproporcija.

  * Danas je u velikom broju zemalja kupiranje ušiju zabranjeno zakonom, pa se nekupirane uši više ne uzimaju kao diskvalifikaciona mana

   Sada je Pon Jan 21, 2019 6:08 am