Molimo sve goste da se registruju!
Registracija vam nece oduzeti vise od 2 min.
Dobrodosli na Community Kucnih Ljubimaca! Uzivajte!
Registrujte se da bi videli citavu strukturu Board-a!
Pravila Foruma mozete da procitate OVDE!


  Avganistanski hrt

  Delite
  avatar
  Bata
  Administrators™
  Administrators™

  Broj poruka : 46
  Datum upisa : 10.01.2011

  Avganistanski hrt

  Počalji  Bata taj Pon Jan 10, 2011 4:28 am  Osnovno

  - Prosečna visina: 61 do 71 cm
  - Prosečna težina: 23 do 30 kg

  - Duga svilenkasta dlaka u mnogo različitih boja. Dlaka je bez poddlake tako da pas ne linja. Šape su izrazito velike, a zbog guste dlake izgledaju još veće.


  Spoljašnjost

  Kod ovog psa je posebno važno krzno koje psu daje izgled plemenitosti. Dozvoljene su sve boje. Afganova dlaka kod kretanja oblikuje njegove obrise. Crno obrubljene oči bi trebale biti u obliku trougla. Kretanje afgana bi trebalo biti plivajuće i tekuće sa visoko podignutim i savijenim repom.

  Temperament

  Njegova glavna osobina je nezavisnost. Afgan je jako ponosan, elegantan i potpuno odan prijatelj. Po naravi je čuvar. Potrebna mu je redovna nega. Dostiže brzinu do 55 km/h

  Istorija

  Poreklo ove rase, koja dolazi iz brojne grupe srednjoazijskih hrtova, nije sasvim jasna. Na zapadu, prvi predstavnik ove rase prikazan je 1907. godine. Bio je to pas Zardin, vlasništvo kapetana Barfa. Ovaj pas je postao legenda za svakog ko se kasnije bavio ovom rasom. Veliki zaslugu imaju bračni parovi Ampsovi i Murauovi koji su doneli prve primerke na evropski kontinent. Većina evropskih linija je potekla baš od ovih pasa. Postoje tri varijeteta: kratkodlaki taigan, afgan sa srednje dugom dlakom, te afgan guste i duge dlake.

  Karakteristike rase

  Naučnici koji su je upoređivali sa ostalim, kažu da je to najmanje inteligentna rasa pasa.

  Savet odgajivača

  Njegov instinkt lovca je toliko jak pa se preporučuje da je uvek na povocu. Ako ga pustite sa povoca a on hoće da potrči, neće se vratiti na zvižduk ili poziv. Ima savršenu orijentaciju i vratiće se tek kada on odluči i to iz pravca gde ga uopšte ne očekujete. Njegov povratak može trajati i nekoliko sati. Mrzi samoću i najsrećniji je kada može biti stalno prisutan u kući. Iz tog razloga ne preporučuje se držanje u kavezu.

   Sada je Pon Jan 21, 2019 6:52 am