Molimo sve goste da se registruju!
Registracija vam nece oduzeti vise od 2 min.
Dobrodosli na Community Kucnih Ljubimaca! Uzivajte!
Registrujte se da bi videli citavu strukturu Board-a!
Pravila Foruma mozete da procitate OVDE!


  Barzoi pas

  Delite
  avatar
  Bata
  Administrators™
  Administrators™

  Broj poruka : 46
  Datum upisa : 10.01.2011

  Barzoi pas

  Počalji  Bata taj Uto Jan 11, 2011 3:28 am  Osnovno
  Pas aristokratske pojave, visok i vitak ali u isto vreme robusne konstitucije.
  *Mužjak
  - Visina 75 - 85 cm
  *Ženka
  - Visina 68 - 78 cm

  Temperament
  U svom svakodnevnom životu, Barzoj ima tih i stabilan karakter. Njegov oštri pogled omogućava mu da vidi na velikim distancama a njegova reakcija je impulsivna.

  Istorija
  Već devet vekova, Ruskaja Psovaja Borzaja je sastavni deo ruske kulture i istorije. U francuskim hronikama iz 11 veka postoje zapisi da su tri barzoja bila prisutna u pratnji Ane Jaroslavne, kćerke velikog vojvode od Kijeva, kada je ova stigla u Francusku da postane žena Henrija Prvog. Među vlasnicima i odgajivačima su bile i druge poznate ličnosti uključujući i careve i pesnike: Ivan Grozni, Petar Veliki, Nikolaj 2, Puškin, Turgenev. Od velike važnosti je osnivanje poznate odgajivačnice „Peršinskaja okota“ velikog vojvode Nikolaja Nikolajeviča i Dimitri Valtseva.
  Samo plemići su mogli da imaju Barzoje. Kada su komunisti počeli da ubijaju plemiće ubijali su i Barzoje pa je zato ostao veoma mali broj Barzoja u Rusiji. Pošto su Evropske kraljevske porodice kupovale Barzoje iz Rusije, i razmnožavali ih, Rusi su nakon oporavka počeli da idu na izložbe pasa i da kupuju Barzoje šampionskog porekla. Nekoliko godina kasnije Rusija je povratila bogatstvo koje je izgubila i postala jedna od retkih zemalja sa kvalitetnim Barzojima.

  Karakteristike rase
  Ne laju, ne smrde i mirni su u kući. Ako živite u stanu, izvode se dva puta dnevno. Najviše se linjaju leti kada su velike vrućine.

  Savet odgajivača
  Nije poželjno da živi u stanu ili da bude ostavljen sam duže vreme. Ovaj pas zahteva mnogo prostora. Za vreme šetnje, potrebno je da bude na povodniku jer će verovatno poželeti da stigne neku drugu životinju. Čim ugleda divljač postaje uznemiren, i želi da je zakolje. Njegova dlaka zahteva četkanje dva do tri puta nedeljno.

   Sada je Pon Jan 21, 2019 6:34 am