Molimo sve goste da se registruju!
Registracija vam nece oduzeti vise od 2 min.
Dobrodosli na Community Kucnih Ljubimaca! Uzivajte!
Registrujte se da bi videli citavu strukturu Board-a!
Pravila Foruma mozete da procitate OVDE!


  Američki španijel za vodu

  Delite
  avatar
  Bata
  Administrators™
  Administrators™

  Broj poruka : 46
  Datum upisa : 10.01.2011

  Američki španijel za vodu

  Počalji  Bata taj Pon Jan 10, 2011 4:19 pm  Osnovno

  Životni vijek od 12 do 15 godina.

  * Mužjak
  - Visina 38-46 cm
  - Težina 13-20 kg

  *Ženka
  -Visina 38-46 cm
  -Težina 11-16 kg

  Spoljašnjost

  Američki španijel za vodu je aktivan i mišićav pas. Ima sitno kovrdžavu ili talasastu dlaku sa jakom poddlakom. Rep koriste kao kormilo, prilikom plivanja. Boje krzna mogu biti od jetrene boje do boje čokolare, moguće sa malim bijelim tačkama na prsima. Uši su duge sa kovrdžavom dlakom. Vrh njuške je ili tamno smeđ ili crn. Boja očiju odgovara boji krzna. Makazasti ili klještasti zagriz.

  Temperament

  Američki španijel za vodu je inteligentan pas koji se lako trenira. Želi da uči i veliki je entuzijasta kada je u pitanju bilo kakav rad. Najviše se koristi za lov prepelica, pataka, fazana, jarebica i zečeva. Takođe je dobar kao pas čuvar ili kao pas za druženje. Kako je uvijek voljan ali i osjećajan pas, trening poslušnosti mora da bude tih i ubjedljiv više nego zahtjevački i oštar. U većini slučajeva je dobar sa djecom, ali kao i kod većine španijela, može da pukne ako ga se maltretira. Obavezno se mora socijalizovati od ranog doba kako bi se izbjegla potencijalna agresivnost ili stidljivost. Dobro se slažu sa drugim ljubimcima, voli pažnju, ali može i sam da se zabavlja. Poneki hrču, a neki laju, poneki sline, a većina ih cvili. Veliki su plivači, što ih čini odličnim lovcima na teškim vodama, u šumi i/ili neravnom terenu. Ova rasa voli ponekad da odluta od kuće.

  Zdravlje

  Neke genetske linije imaju problema sa kožom. Ostali zdravstveni problemi nisu učestali, ali ih vrijedi pomenuti. U pitanju su srčane mane, rak, displazija kukova, dijabetes, alergije, epilepsija i katarakta. Prilikom parenja, obavezno je priložiti potvrdu o zdravstvenom stanju kukova, srca i očiju, čime se pokušava riješiti većina zdravstvenih problema, nasljednog karaktera.

  Istorija

  Američki španijel za vodu se pojavljuje sredinom 19. vijeka, ali je njegovo stvarno porijeklo misterija. Većina kinoloških stručnjaka prihvata da potiče iz Američke savezne države Viskonsin. Ne postoji nikakva dokumentacija koja bi potvrdila kako je ova rasa nastala. Vjeruje se, da je rasa nastala ukrštanjem izumiruće vrste Engleskog španijela za vodu i Poljskog španijela. Osim ove dvije vrste, moguće je da američki španijel za vodu vuče porijeklo i od Kovrdžavog retrivera, Irskog španijela za vodu i Čizopik retrivera.
  Američki španijel za vodu je nastao sa ciljem da služi kao lovački pas za lov u skifu ili kanuu, jer ne uzima puno mjesta. Kao rasa, je priznat od UKC 1920 godine, a od AKC 1940 godine.
  Najveća popularnost ovog psa je bila između 20-ih i 30-ih godina dvadesetog vijeka. Iako trenutno nije popularna rasa, zaljubljenici u ovu rasu su uspjeli da održe široku genetsku bazu i populaciju pasa koja sigurno neće izumrijeti. Od ove rase je nastalo Bojkin španijel.

  Opšti izgled

  Američki španijel za vodu stvoren je u SAD, kao mnogostrano upotrebljiv lovački pas, uzgajan za aportiranje iz skifa ili kanua ili za rad na zemlji, što radi sa relativnom lakoćom. Američki vodeni španijel je aktivan, mišićav pas srednje veličine sa „anduliranom" (talasastom) do uvijenom dlakom. Od naročitog značaja je upotrebna vrednost, ukupna harmonija, osobina dlake i boja.

  Veličina

  -38-46 cm za mužjake i ženke

  -Muzijaci od 13 do 19 kg
  -Zenke od 11 do 15 kg

  Proporcije

  U proporciji pas je neznatno duži, nego što je visok, nije kvadratičan ili kompaktan. Ipak tačna proporcija nije toliko značajna, koliko da li je pas dobro balansiran i zdrav, sposoban da ispuni željene, za rasu specifične, zadatke.

  Savet odgajivača

  Vježbanje i šetnja: zahtijeva dosta šetnje i vježbe
  Četkanje i šišanje: Masno krzno američkog španijela za vodu se četka dva puta sedmično. Samo se u rijetkim slučajevima kupa, pošto ovo može da utiče na prirodnu masnoću krzna i da isuši kožu. Zbog masnog krzna ova rasa ima jak vonj, ali se slabo linjaju

   Sada je Pon Jan 21, 2019 6:46 am